Sterrenkunde lesjes
​Ik ben graag uitgenodigd op uw school, bibliotheek, buurthuis of buitenschoolse groep om een astronomische les te geven. Hieronder staan beschrijvingen van de lessen die ik al heb, maar als je een bepaalde interesse hebt, kunnen we het ontwerp van een nieuwe les bespreken.
Mijn moedertaal is Engels, maar ik geef deze lessen ook graag in het Nederlands!
Zonnestelsel Dans
Dit interactieve lesje (voor kinderen 4 tot en met 8 jaar) leert interessante feiten over elke planeet in ons zonnestelsel en ook enkele dwergplaneten en manen. De leerlingen kiezen een fysiek zonnestelsel-object en bewegen en draaien door de klas.
Als er meer dan 20 leerlingen zijn, dan ik voeg leuk recente ruimtemissies toe.
​
Let op: dit lesje heeft een grote ruimte nodig!
Sterrenbeeld Knutselen
In deze les (voor kinderen van 4-12 jaar) zullen we praten over de verhalen achter enkele van de noordelijke sterrenbeelden en onze eigen sterrenbeelden maken met papieren sterren in verschillende kleuren en maten. Voor oudere studenten zal ik dieper ingaan op de reden waarom sterren verschillende kleuren en maten hebben.
De kinderen kunnen bestaande sterrenbeelden kopiëren of hun eigen sterrenbeelden maken met een verhaal erbij.
Opmerking: deze les vereist een locatie met tafels en stoelen om te knutselen.
Orion nevel door het spectrum
In deze les (geschikt voor 6+ jaar) praten we over wat telescopen kunnen zien in verschillende soorten licht. We gebruiken ruimtekunststickers op basis van echte waarnemingen van de Orionnevel om te laten zien hoe röntgen-, infrarood-, en submillimeter- licht eruitziet in vergelijking met gewoon zichtbaar licht.
Voor oudere studenten (12+) kan ik ook observationele astrochemische gegevens demonstreren met behulp van rekwisieten.
​
Voor een ideale betrokkenheid hebben kleinere groepen (~20 studenten) de voorkeur, maar dit kan ook worden aangepast aan een grote groep met extra voorbereiding en vrijwilligers.
Spannend spectra
In deze les (vanaf 6 jaar) leren we over de kleuren van licht en hoe verschillende materialen glanzen in verschillende kleuren. Het "spectra" of licht met een andere kleur, dat afkomstig is van een materiaal, vertelt ons waar het van gemaakt is.
We gaan onze eigen spectroscopen maken en kijken naar verschillende materialen (met breukvaste spectrale lampen).
Kleinere groepen zijn ideaal (15-20), maar grotere groepen zijn ook mogelijk.
Let op: een locatie met tafels en stoelen is nodig voor het vaartuig en elektriciteit is nodig voor de spectrale lampen.